Σύνδρομο Νυχτερινής Υπερφαγίας
Το Σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας (NES)αποτελεί μια διατροφική διαταραχή η οποία αναγνωρίστηκε αρχικά από τον Albert Stunkard το 1955 και αναφέρεται σε ένα τύπο αδηφαγικής διαταραχής που παρατηρείται συχνότερα σε υπέρβαρα άτομα, όπου το 25-50% των συνολικών θερμίδων της ημέρας καταναλώνονται στη χρονική περίοδο που ακολουθεί το βραδινό γεύμα .
Άλλα χαρακτηριστικά της διαταραχής περιλαμβάνουν υπερφαγία με προτίμηση σε φαγητά πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη, αϋπνία, ανησυχία και χαμηλή διάθεση τη νύχτα και ανορεξία το πρωί. Τα άτομα με ΝΕS δεν μπορούν να κοιμηθούν ή να ξαναπάνε για ύπνο χωρίς να φάνε και συνήθως στα ενδοκρινολογικά ευρήματα παρατηρούνται χαμηλότερα επίπεδα μελατονίνης από τα φυσιολογικά, ατελής αντίδραση στην κορτιζόλη και η λεπτίνη δεν καταφέρνει να καταστείλει την ορεξίνη (ορμόνη της αϋπνίας ).
Διατροφική αντιμετώπιση
Για την αντιμετώπιση του συνδρόμου αυτού, απαιτείται αρχικά όπως σε όλες τις διατροφικές διαταραχές το άτομο να σταματήσει να κάνει δίαιτα. Πρώτο μέλημα μας σαν διατροφολόγοι είναι να σχεδιάσουμε ένα πλάνο διατροφής που να καλύπτει τυχόν διατροφικές ελλείψεις του ατόμου με NES ,να κατανοήσει ότι προτεραιότητα είναι να θεραπεύσει τη διαταραχή και αργότερα και αν το επιθυμεί να προβεί σε απώλεια βάρους. Το πλάνο θα πρέπει να είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να μην υπάρχουν στερήσεις, να σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, να μπορεί να ρυθμίζει τους φυσιολογικούς μηχανισμούς της πείνας και του κορεσμού και μέσω της διατροφής να γίνεται αποκατάσταση της ισορροπίας των νευροδιαβιβαστών.
Εφαρμόζοντας λοιπόν ένα τέτοιο πλάνο μέσα σε 20 λεπτά μπορούμε να έχουμε παραγωγή σεροτονίνης στον οργανισμό, η οποία αυξάνει τη διάθεση και το αίσθημα του κορεσμού. Το βράδυ η σεροτονίνη δίνει τη σκυτάλη στη μελατονίνη (ορμόνη του ύνπου) ,οπότε πρέπει να γίνει πλήρως κατανοητό πως εάν δεν παράγουμε μέσω της διατροφής μας σεροτονίνη τότε είναι πολύ πιθανό να υποφέρουμε από διαταραχές ύπνου το βράδυ.
Συμβουλές
Αρχικά θα πρέπει το σπίτι να αδειάσει από ανθυγιεινές τροφές και πειρασμούς (ντουλάπια με σοκολάτες,μπισκότα,πατατάκια κ.α)και θα πρέπει να τρώτε φυσιολογικά και όχι λιγότερο από αυτό που ζητάει το σώμα σας κατά τη διάρκεια της ημέρας και σε καμία περίπτωση μη μένετε νηστικοί το βράδυ. Επειδή η NES είναι μια διατροφική διαταραχή και δεν θεραπεύεται από τη μια μέρα στην άλλη σε πρώτη φάση και εφ όσον η διατροφή της ημέρας είναι πλέον φυσιολογική , θα πρέπει να γίνει αντικατάσταση του μεταμεσονύχτιου ανθυγιεινού φαγητού με ένα θρεπτικό γεύμα .Δηλαδή ετοιμάστε ένα θρεπτικό γεύμα πχ.γάλα ή γιαούρτι και 1 φρούτο, αγγουράκια, καροτάκια κομμένα σε φέτες κ.α έτσι ώστε εάν σηκωθείτε το βράδυ να καταναλώσετε αυτά .Ήδη το πρώτο βήμα έχει γίνει! Τρώτε κάτι που είναι ωφέλιμο για εσάς και το σώμα σας .Στη δεύτερη φάση καλό θα είναι να προσπαθήσετε να μην σηκωθείτε από το κρεβάτι και να έχετε ένα μπουκαλάκι νερό δίπλα σας, να πιείτε και να κοιμηθείτε. Απαραίτητος είναι βέβαια ο περιορισμός των διεγερτικών όπως καφέ, αναψυκτικά, τσιγάρο και αλκοόλ τις βραδινές ώρες.
Οι παρεμβάσεις αυτές αποτελούν τη θεραπεία της NES όσον αφορά τη διατροφική της αντιμετώπιση ,όμως τις περισσότερες φορές δεν αρκεί η διατροφική και μόνο αντιμετώπιση καθώς πολλοί άνθρωποι ξυπνούν λόγω συναισθηματικών καταστάσεων και αυτές θα πρέπει οπωσδήποτε να δουλευτούν με έναν ψυχολόγο εξειδικευμένο στις διατροφικές διαταραχές.